Menu

Reial Santuari Font de la Salut: Hostatgeria

Descripció

L’hostatgeria es va realitzar sota la protecció del bisbe de Sogorb, Jofré de Borja entre 1531 -1536, a causa de l’auge del Santuari al segle XVI. És un conjunt d’alcoves destinades a acollir als pelegrins al Santuari. El primer pis va ser construït al segle XVI ocupant la part superior de la sala de la cuina, posseeix millor fusteria i cantería que la planta superior. El segon pis va ser afegit al segle XVII (1619) amb acabats més pobres donat que ja s’iniciava l’època de decadència.

Per a la seva construcció es van emprar murs de maçoneria i finestres rectangulars de cantería amb motllures de tradició gòtica. La fusteria, d’excel·lent ofici, mostra una variada mostra de dissenys de models renaixentistes.
Entre les sales destaca l’anomenada del Bisbe, les bigues descansen sobre mènsules esculturades amb caps humans d’un bisbe, un cardenal, un capità i un turc, la tradició les vincula amb les reunions prèvies a la batalla de Lepant.
Va ser visitat, igual que per milers de pelegrins, per il·lustres personalitats eclesiàstiques i civils, reis, prínceps, cardenals i bisbes. Entre d’altres l’infant Alfons d’Aragó, Felip II, Don Joan d’Àustria, Felip III, Margarida d’Àustria, l’Arxiduc Albert, Felip IV, Jofré i Rodrigo de Borja
En 1599, Margarida d’Àustria va passar de camí a València per contraure núpcies amb Felip II. Més tard tots dos van estar per sol·licitar la cura del seu primogènit, el futur príncep hereu Felip IV que seria l’últim rei de la Casa d’Àustria.

Galeria Fotogràfica